Simone Kleinsma ontvangt de Johan Kaart Prijs 2015 voor haar rol als Riet Hogendoorn in de musical Moeder, ik wil bij de revue van Stage Entertainment. De prijs, bestemd voor een acteur of actrice in een blijspel, klucht of musical, wordt uitgereikt op 29 mei in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

De jury koos Kleinsma vanwege haar technisch vakmanschap, sublieme timing, ironische gevoel voor humor en haar buitengewone veelzijdigheid. Uit het juryrapport: ‘In Moeder, ik wil bij de revue is ze geestig in haar samenspel met broer Jon van Eerd, gevoelig als het haar liedteksten betreft, bonkig en kwaad als de wereld haar in de steek dreigt te laten – en altijd, altijd gloriërend in zang, dans en spel.’

De Johan Kaart Prijs is een initiatief van John Lanting en impresario Jacques Senf, en vernoemd naar blijspel-, klucht- en musicalacteur Johan Kaart. Eerdere winnaars waren onder anderen Huub Stapel, Paul Groot, Tineke Schouten, Jon van Eerd, Loes Luca en Tjitske Reidinga. De jury van de Johan Kaart Prijs 2015 bestaat uit Charles Droste (voorzitter), Annemarie Oster, Katja Brenninkmeijer, Edwin van Balken, Joukje Akveld en Frank Houtappels.

Kleinsma werd al eerder bekroond voor haar rol in Moeder, ik wil bij de revue: op de Musical Awards 2015 won ze de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical. Moeder, ik wil bij de revue is nog te zien tot 9 augustus.

Foto: Roy Beusker