Muziektheatergroep Orkater krijgt de Prijs van de Kritiek 2019. De verzamelde Nederlandse theatercritici verlenen het gezelschap deze eer voor de constante hoge kwaliteit in voorstellingen en haar voortdurende vernieuwing. De prijs wordt volgende week woensdag 4 september uitgereikt in het Bijlmerparktheater na afloop van de voorstelling Woiski vs Woiski.

Orkater is een muziektheatergezelschap dat al jarenlang gekenmerkt wordt door een constante hoge kwaliteit in voorstellingen die altijd origineel zijn waarmee Orkater zichzelf voortdurend blijft vernieuwen. Dat is opmerkelijk voor een gezelschap dat al veertig jaar bestaat, aldus de critici. Orkater biedt al jarenlang veel ruimte aan de ontwikkeling van jong talent en presenteert steeds meer spelers en makers met een biculturele achtergrond. Orkater is in alle opzichten een voorbeeldig presterend gezelschap velen inspireert en een vaste waarde vormt in de programmering van vele theaters in Nederland.

De leden van de Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT) kiezen ieder jaar een winnaar van de Prijs van de Kritiek. Dit kan een persoon, instelling of initiatief zijn die of dat het afgelopen jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan theater, muziektheater, dans, mime en/of cabaret. De prijs bestaat sinds 1967, de trofee is een bronzen beeldje van theatervormgever en beeldend kunstenaar Michiel Johannes Jansen. De vorige prijswinnaars waren De Warme Winkel, De Nieuwe Toneelbibliotheek en de Nederlandse jeugdtheatergezelschappen.

Foto: Woiski vs Woiski van Orkater en het Bijlmerparktheater, Ben van Duin