De Nieuwe Toneelbibliotheek krijgt de Prijs van de Kritiek 2016. De verzamelde Nederlandse theatercritici verlenen het initiatief deze eer voor ‘het stimuleren en ontsluiten van de Nederlandstalige toneelschrijfkunst’. De prijs wordt op  7 september uitgereikt na de bijeenkomst Kritiek op Kritiek op het Nederlands Theaterfestival.

De leden van de Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT) kiezen ieder jaar een winnaar van de Prijs van de Kritiek. Dit kan een persoon, instelling of initiatief zijn dat het afgelopen jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan theater, muziektheater, dans, mime en/of cabaret die niet ongenoemd mag blijven. De prijs bestaat sinds 1967, de trofee is een bronzen beeldje van theatervormgever en beeldend kunstenaar Michiel Johannes Jansen. Vorige prijswinnaars waren Johan Doesburg, Diederik van Vleuten en Eric de Vroedt.

De KNT heeft grote waardering voor het feit dat ‘De Nieuwe Toneelbibliotheek sinds 2009 bijna 350 kleine, aantrekkelijke boekjes uitgegeven heeft met toneelteksten. Aanvankelijk alleen nieuwe Nederlandstalige teksten, maar gaandeweg ook vertalingen, bewerkingen van klassiekers en secundaire literatuur. Daarmee bliezen de initiatiefnemers – Alexandra Koch, Connie Nijman, Ditte Pelgrom en Sandra Tromp Meesters – het bijna uitgestorven tekstboekje nieuw leven in.’

Ook roemt de KNT de betekenis van De Nieuwe Toneelbibliotheek voor ‘het ontsluiten van toneelliteratuur’.  De huidige organisatie maakt niet alleen papieren uitgaven, maar onderhoudt ook een uitgebreide website met downloadbare teksten en achtergrondinformatie over auteurs. Zo is de Nieuwe Toneelbibliotheek volgens de theatercritici ‘niet alleen een belangwekkende steunpilaar voor de toneelliteratuur in Nederland en Vlaanderen maar zeker ook een onmisbare pijler voor het theatergeheugen’.