Diederik van Vleuten heeft zaterdagavond 28 september in De Goudse Schouwburg de Prijs van de Kritiek 2013 in ontvangst genomen, de prijs voor een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de podiumkunsten in Nederland. Tijdens een feestelijke ceremonie overhandigde KNT-voorzitter Kester Freriks de bijbehorende sculptuur van beeldend kunstenaar Michiel Jansen aan Van Vleuten.

De Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT) kende de jaarlijkse prijs van de kritiek aan Van Vleuten toe vanwege het feit dat hij met zijn soloprogramma’s Daar werd wat groots verricht en Buiten schot ‘een compleet nieuw theatergenre’ heeft gecreëerd. ‘Van Vleuten weet als geen ander het grote wereldleed terug te brengen tot de menselijke maat en zodoende zijn publiek te vermaken én te raken. Dat is een talent dat weinigen gegeven is,’ aldus de KNT.

De Kring van Nederlandse Theatercritici is een breed opgezet samenwerkingsverband van recensenten van theater, dans, opera en muziek. De leden stemmen elk jaar op een instelling of persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de podiumkunsten in Nederland die niet onopgemerkt mag blijven. De Prijs bestaat al vanaf 1967. Eerdere winnaars zijn onder anderen Koos Terpstra (1995), Carver (1997), Krisztina de Châtel (2002), Rotterdamse Schouwburg (2005), Theo Maassen (2006), Introdans/Roel Voorinthold (2008), MLab (2010), Eric de Vroedt/Mightysociety (2012).

Foto: Martin Oudshoorn