Acteur Simme Wouters wint de Top Naeff Prijs 2019. De aanmoedigingsprijs voor veelbelovend talent van de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans werd vanavond op de opleiding uitgereikt door actrice Ingeborg Elzevier. De André Veltkamp Beurs voor de herneming van een uitblinkende eindvoorstelling werd toegekend aan Een Carnaval. Aan beide prijzen is 1000 euro verbonden.

Simme Wouters (22) studeerde afgelopen jaar af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. De jury noemde hem ‘een rijp talent’. ‘In elk nieuw optreden wist hij te overtuigen door een sterke tekstbehandeling en een volwassen benadering van rollen. Maar hij had ook rebelse kanten, waardoor de jury steeds benieuwd bleef naar het volgende. Hij toonde zich trefzeker, kwetsbaar, sluw gevoelig, boos en diep verdrietig. Het raakte ons zeer.’

Charlotte Lap, theatermaker en weduwe van André Veltkamp, overhandigde de André Veltkamp Beurs aan de makers van Een Carnaval. De voorstelling roept volgens de jury ‘een glimlach op ieders gezicht, daar aan de overkant van de maskerade’. ‘Verwonderd, overdonderd, betoverd en zinnelijk behekst’ verlieten ze de zaal.

Een Carnaval is de afstudeervoorstelling van Jessie L’Herminez (regisseur, Regie Opleiding), Lisanne Bovée (scenograaf, opleiding Scenografie), Rutger Bouwman (geluidsontwerp, opleiding Design & Technologie), Jorik Damman (technische productie, opleiding Design & Technologie) en Emma Boots (productieleiding, Opleiding Productie Podiumkunsten). Ze krijgen 1000 euro en productionele ondersteuning op maat voor de herneming van de voorstelling.

Foto: Simme Wouters in zijn solovoorstelling De man die per ongeluk het grote verdriet had ingeslikt, Kay Fahner