Op festival Theater Aan Zee in het Belgische Oostende heeft Khadija El Kharraz Alami zowel de KBC Jongtheaterprijs gewonnen, als de jeugdjuryprijs van kunst-educatieve organisatie Mu-zee-um. De Grote Post Residentieprijs voor Jong Theater ging naar Florian Myjer.

Khadija El Kharraz Alami kreeg de prijzen voor haar monoloog Nu ben ik Medea, die ze maakte bij Productiehuis Rotterdam. ‘Een erg veelbelovende jonge maakster’ en ‘opvallende en onverbiddelijke theaterpersoonlijkheid’, noemt de jury van de KBC Jongtheaterprijs de winnares. ‘Met referenties naar cabaret of stand-­up, met kennis over het antieke repertoire en met trefzekerheid in haar gesprek met het publiek toont Khadija dat ze vele tradities en posities in het theater heeft geanalyseerd en zich eigen heeft gemaakt.’ Aan de Jongtheaterprijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Florian Myjer maakte met zijn monoloog Oliver, een coproductie van De Warme Winkel en Frascati Producties, indruk als jonge schrijver, maker en speler’, aldus de jury van De Grote Post Residentieprijs. ‘Myjer geeft blijk van een sterk bewustzijn over dramaturgie en stoffeert zijn tekst met uitdagende referenties naar literatuur en theater. Als performer weet hij zonder moeite over te stappen van de ene plaats en tijd in de andere. Zijn spel is bijzonder ingeleefd en bespeelt diverse registers.’

Foto: Nu ben ik Medea – Khadija El Kharraz Alami, Casper Koster