Sofie Kramer is de winnaar van de juryprijs van het Café Theater Festival en Keshaw Manna en Hamiro Joannes winnen de publieksprijs. Dat is gisteren op het eindfeest van de editie in Utrecht bekend gemaakt. Met de prijzen wil het festival concrete vervolgstappen stimuleren in de veelal jonge carrières van de theatermakers.

Kramer wint de prijs voor haar voorstelling SCOLD. Volgens de jury, bestaande uit Wouter Bakker (Verkadefabriek), Alinde Hoeksma (Podium HU), Fabian Pikula (Toneelschuur Producties), Josephine van Rheenen (De Dansers) en Yordana Rodriguez (IRC), blinkt de voorstelling uit in vakmanschap, sterk doordachte keuzes en ijzersterk spel. ‘Dit resulteert in een onontkoombare emotionele ervaring voor iedere bezoeker die eindigt in een hartenkreet die door merg en been gaat.’ Het publiek kon deze editie ook stemmen uitbrengen en beoordeelde Dr. Jekyll and Mr. Hyde van Manna en Joannes als beste.

Van 2 tot en met 5 maart vond het Café Theater Festival in Utrecht plaats. Bijna 10.000 bezoekers zagen een voorstelling van een van de 24 makers. Het festival reis nog verder langs cafés in naar Arnhem (17 en 18 maart) en Rotterdam (24 en 25 maart). De twee winnende voorstellingen zijn in beide steden nog te zien.

De jury- en publieksprijs bestaan uit ‘een op maat gemaakt traject voor verdere ontwikkeling’ en de kans om de voorstelling, naast op het festival, op vier andere plekken te spelen.

Foto: Maarten de Leeuw