Danser en choreograaf Roshanak Morrowatian wint de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2020. Danser, choreograaf en curator Anne-Beth Schuurmans is de winnaar van de prijs voor Jong Publiek. Dat werd vanavond bekend gemaakt tijdens de Avond van de Nederlandse Dans online op Festival de Nederlandse Dansdagen. Beide winnaars ontvangen 10.000 euro voor een nieuw te creëren werk.

De jury is onder de indruk ‘van de oprechte emotie en de poëtische eerlijkheid’ die Roshanak Morrowatian (Khorramabad, Iran,1989) in haar werk legt. Morrowatian ziet kunst als het middel om maatschappelijke thema’s onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Met haar voorstellingen wil zij ook buiten de theaterzalen een omwenteling in ons denken teweegbrengen. In januari ontving Morrowatian al de BNG Bank Dansprijs 2020.

Anne-Beth Schuurmans noemt de jury ‘van grote waarde voor de jeugddans in Nederland en daarbuiten’. De jury bewondert de gedrevenheid waarmee de choreografe zich blijvend focust op de doelgroep van de allerjongste bezoekers en prijst de manier waarop ze tijdens haar voorstellingen een mini-universum weet te creëren, waar de kinderen actief onderdeel van uitmaken.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) reikte dit jaar vanwege de coronacrisis geen dansprijzen uit, maar de Dansjury maakte vanavond wél over het seizoen 2019/2020 haar nominaties bekend.

Genomineerd voor de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie’ zijn 8:Metamorphosis (Nicole Beutler / NBProjects), Or Die Trying (Alida Dors / Stichting Backbone) en Memory Loss (Ann Van den Broek / Stichting WArd/waRD).

Genomineerd voor de ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ zijn de dansers Chloé Albaret in Aperture van Edward Clug (Nederlands Dans Theater 1), Maria Ribas voor haar rol in Sweet like a chocolate van ICK Dans Amsterdam en Christian Yav en Sedrig Verwoert in They/Them.

De uitreiking van de VSCD-prijzen wordt uitgesteld naar volgend jaar, waarbij de jury per prijs de prestaties en voorstellingen over twee seizoenen zal meenemen in haar afwegingen en keuzes.

Foto: Roshanak Morrowatian