Een opmerkelijk grote delegatie uit Nederland reist dit jaar af naar Theater der Welt. Onder meer Nastaran Razawi Khorasani, Boogaerdt/VanderSchoot, Jetse Batelaan, Samara Hersch en Carolina Bianchi zijn met hun voorstellingen geselecteerd voor het internationaal theaterfestival in Duitsland.

Theater der Welt presenteert opvallende artistieke ontwikkelingen uit verschillende theaterculturen. Het festival werd eind jaren zeventig geïnitieerd door het International Theatre Institute (ITI) vanuit de Unesco-overtuiging dat culturele openheid bijdraagt tot wereldvrede. Elke editie vindt plaats in een andere stad in Duitsland onder een nieuwe artistiek leider. De editie van dit jaar is van 29 juni tot 16 juli 2023 in Frankfurt en Offenbach, onder leiding van Chiaki Soma uit Japan.

Jetse Batelaan is uitgenodigd met zijn voorstelling Een leuk avondje uit (8+) dat hij maakte bij Theater Artemis, Het Zuidelijk Toneel en hetpaleis. Boogaerdt/VanderSchoot (BvdS) speelt de première van Echo’s Chamber en Nastaran Razawi Khorasani brengt Songs for no one, de voorstelling waarmee ze in 2021 de BNG Bank Theaterprijs won en die eerder geselecteerd werd voor het Vlaams Theaterfestival.

Op het programma staan ook twee voormalige studenten van de Amsterdamse opleiding DAS Theater. Samara Hersch, nu Artist in Residence bij het productiehuis van Theater Rotterdam, speelt haar performance It’s Going To Get Dark. De Braziliaanse Carolina Bianchi, momenteel verbonden aan productiehuis Frascati, brengt met haar collectief Cara de Cavalo het eerste deel van The Cadela Força Trilogy: The Bride and The Goodnight Cinderella.

Van de Duitse regisseur Susanne Kennedy, die studeerde aan de Amsterdamse regieopleiding, is ANGELA (a strange loop) te zien. De voorstelling staat ook op het programma van het aankomende Holland Festival.

Foto: Kurt van der Elst – Een leuk avondje uit van Theater Artemis