Afra Ernst en Theater Stap zijn de winnaars van het Café Theater Festival 2020. Tijdens de afsluiting gisteren in Homan Café nam Ernst zowel de vakjury- als nieuwe WijkJuryprijs in ontvangst. Theater Stap won de Publieksprijs. Met de prijzen wil het festival concrete vervolgstappen stimuleren in de veelal jonge carrières van de theatermakers.

Ernst won de prijzen voor haar voorstelling Een ode aan…, die ze speelde in Wijnbar VinVin. De vakjury noemde haar als performer ‘kwetsbaar, open en toch ook krachtig’ en haar voorstelling ‘een persoonlijk verhaal met een grote relevantie waarin de noodzakelijkheid goed voelbaar is voor het publiek’.

De WijkJury Utrecht, die een jaar lang met elkaar naar Utrechts theater gaat en dit jaar op het festival voor het eerst een speciale Wijkjuryprijs uitreikte, noemde Een ode aan… een bijzondere ervaring door ‘de opbouw van de spanning en het unheimische gevoel wat de kroeg overnam’ en zei ’tot tranen toe geroerd te zijn door de prachtige tekst en de lichtheid van Ernst haar bewegingen’.

De publieksprijs won Theater Stap voor zijn voorstelling Caféverschijnsels in Cultureel café Kopi Susu. De voorstelling, die het Vlaamse gezelschap met spelers met een mentale beperking maakte onder leiding van Ruby Kieft, kreeg een gemiddelde publieksscore van 4,6 sterren.

De winnaars zullen in april in een speciaal CTF-café te zien zijn. Volgend seizoen mogen ze samen op tournee langs 11 theaters en festivals door het hele land. De vakjurywinnaar krijgt daarnaast nog een extra speelplek in Theater Kikker, samen met 1000 euro prijzengeld en een toekomstige samenwerking met Het Huis Utrecht.

Van 5 tot en met 8 maart vond de zeventiende editie van het Café Theater Festival Utrecht plaats. Vier dagen lang waren Utrechtse cafés het decor voor 30 ‘interventievoorstellingen’. De vakjury bestond dit jaar uit Fabian Pikula (programmeur Chassé Theater), Wouter Bakker (programmeur Verkadefabriek), Milone Reigman (artistiek coördinator Het Huis Utrecht), Niels van der Steen (choreograaf en dansdocent) en Josephine van Rheenen (artistiek leider De Dansers).

Na deze editie in Utrecht reist het festival nog door naar Zwolle (20 t/m 22 maart) en Tilburg ( 3 t/m 5 april).

Foto: Rikkert Wijrdeman