Het Nederlands Dans Theater (NDT), Korzo en Holland Dance gaan, vanaf het theaterseizoen 2012-2013, intensief samenwerken als Danskern Den Haag. De instellingen willen een centrale plaats innemen in de Haagse dansinfrastructuur en bijdragen aan de profilering van Den Haag als dansstad. Zowel op het gebied van talentontwikkeling, productie, presentatie als educatie bundelen de instellingen hun krachten, om deze terreinen in Den Haag ‘in stand te houden en te verstevigen’.

Het Holland Dance Festival en CaDance zullen jaarlijks zowel een nationaal als internationaal festival organiseren en smelten samen. Dit gebeurt eerst alleen organisatorische, door bijvoorbeeld productie- en marketingafdelingen samen te voegen. In 2013 volgt een transitieperiode, waarin wordt gekeken naar de mogelijkheden voor verdere eenwording. Over de vraag of het festivals ook samen één naam krijgen, wordt nog overlegd. Met de wijzigingen hopen Holland Dance en CaDance een breder publiek te trekken. Verder krijgen Korzo en Holland Dance een gemeenschappelijke afdeling voor amateurkunst en educatie, genaamd Publieksontwikkeling. Het NDT behoudt het eigen educatieprogramma Move in.

Het NDT en Korzo zetten zich, binnen de Danskern Den Haag, samen in voor talentontwikkeling. Het eerste project dat uit deze samenwerking ontstaat is het programma Up & Coming Choreographers, dat de opening van het CaDance festival is. Ook zullen Joeri Dubbe, Natalia Horečná en Jiří Pokorný in het kader van de talentontwikkeling nieuw werk maken voor de dansers van NDT2.

De samenwerking tussen de drie instellingen komt, naar eigen zeggen, voort uit een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor de toekomst van de dans in Den Haag. Verder delen het NDT, Korzo en Holland Dance de wens een breed publiek te willen bereiken en de dans verder te ontwikkelen. Ook willen zij een Haags dansaanbod bewerkstelligen dat kwalitatief sterk en divers is. Het eerste resultaat dat uit de Danskern voortvloeit, is een openingsproductie voor Föld Open Air op 7 september.