Voor het eerst in de geschiedenis maken De Nationale Opera (DNO) en Het Nationale Ballet (HNB) gezamenlijk een productie: op 15 april 2016 gaat Roméo & Juliette in première, op muziek van Hector Berlioz en in regie en choreografie van Sasha Waltz. Het is een van de vele premières die de twee gezelschappen in het theaterseizoen 2015-2016 op het programma hebben staan.

Op 17 februari presenteerden Els van der Plas (algemeen directeur Nationale Opera & Ballet), Ted Brandsen (artistiek directeur HNB) en Pierre Audi (directeur DNO) in hun gezamenlijke gebouw Nationale Opera & Ballet in Amsterdam én in een gezamenlijke seizoensbrochure de plannen van beide gezelschappen voor het nieuwe seizoen.

Voor De Nationale Opera (DNO) wordt 2015-2016 een jubileumseizoen: het gezelschap bestaat vijftig jaar. Ter gelegenheid hiervan organiseert DNO op 6 november 2015 een Opera Gala in regie van Robert Carsen, die komend seizoen meerdere regies voor zijn rekening neemt. Het programma blijft een verrassing, maar bekend is dat Carsen zal putten uit de historie van DNO. Chef-dirigent Marc Albrecht zal het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Koor van DNO aanvoeren.

Het operaseizoen kent bij DNO drie wereldpremieres, acht nieuwe producties, een herneming van Dialogues des Carmélites in regie van Robert Carsen en een afsluitend jubileumconcert met Eva-Maria Westbroek met mise-en-espace door Pierre Audi. Het seizoen wordt geopend met Der Rosenkavalier, dat vijftig jaar geleden de allereerste opera van De Nederlandse Operastichting was, zoals het gezelschap toen heette.

In maart 2016 organiseert DNO een nieuw jaarlijks opera- en muziektheaterfestival genaamd Opera Forward. Hier zijn in een week twee wereldpremières te zien: Only the sound remains van de Finse componiste Kaaija Saariaho in regie van Peter Sellars, en Blank out, gecomponeerd, vormgegeven en geregisseerd door Michel van der Aa. Tevens werkt DNO voor het eerst samen met De Nederlandse Reisopera en Opera Zuid.

Ook op het programma van DNO staan Il trovatore (muzikale leiding Maurizio Benini/regie Àlex Ollé van La Fura Dels Baus), Hänsel und Gretel (Marc Albrecht/Lotte de Beer), Ariodante (Andrea Marcon/Richard Jones), Chovansjtsjina (Ingo Metzmacher/ Christof Loy), Don Giovanni (Marc Albrecht/Claus Guth), Pique dame (Mariss Jansons/Stefan Herheim) en Theatre of the world onder muzikale leiding van Reinbert de Leeuw en geregisseerd door Pierre Audi.

Het Nationale Ballet (HNB) kondigde aan komend seizoen minder internationale reizen te maken en meer door het eigen land te reizen. Op het programma staan vier wereldpremières, waaronder de grootschalige nieuwe productie Mata Hari, waarvoor artistiek directeur Ted Brandsen de choreografie maakt op nieuw gecomponeerde muziek van de Britse componist Tarik O’Regan en op libretto van Janine Brogt.

Het seizoen wordt traditioneel geopend met het Gala op 8 september, ditmaal opgedragen aan Alexandra Radius. Ernst Meisner, artistiek coördinator van de Junior Company, en de jonge Britse choreograaf George Williamson (23) beleven beiden een wereldpremière in het programma Transatlantic in juni. In hetzelfde programma maakt Justin Peck een choreografie op muziek van Sufjan Stevens. Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast, de samenwerking tussen de Junior Company en ISH, maakt een tournee door het land tussen september en oktober.

Hans van Manen wordt geëerd met het programma Hans van Manen Live (Metaforen, Two, Two gold variations en Live) tussen september en oktober 2015, en met Hans van Manen Gold in april 2016. De klassiekers Giselle en Notenkraker en muizenkoning staan opnieuw op het repertoire en in maart en april 2016 danst HNB verschillende choreografieën van George Balanchine.