De Nederlandse danser Rink Sliphorst wordt met ingang van het nieuwe theaterseizoen tweede solist bij Het Nationale Ballet. Sliphorst is de tweede Nederlandse mannelijke danser die een solistische rang bij het Amsterdamse gezelschap behaalt. Alleen Boris de Leeuw ging hem voor in 1995.

Artistiek directeur Ted Brandsen bevorderde hem na een uitvoering van The tempest, de huidige productie van Het Nationale Ballet van Krzysztof Pastor en Shirin Neshat.

Sliphorst (1984) kwam in 2005 in dienst bij Het Nationale Ballet. In negen jaar tijd ontwikkelde hij zich van adspirant, élève, corps de ballet en coryphée tot grand sujet in 2011 en vanaf seizoen 2014-2015 tot tweede solist. Hij werd opgeleid aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en de National Ballet School in Toronto, Canada.

In 2007 ontving Sliphorst de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79, het fonds dat Han Ebbelaar en Alexandra Radius oprichtten bij hun twintigjarig dansjubileum in 1979. Hij onderscheidde zich volgens de jury door een ‘aanstekelijke gretigheid, technische vaardigheid en een levendige toneelpresentatie’. In 2012 danste hij een aantal maanden bij The Australian Ballet in Melbourne in het kader van een uitwisselingsproject. 

(Rink Sliphorst en Jurgita Dronina in The tempest, foto: Angela Sterling)