Regisseurs Eline Arbo en Liliane Brakema worden jonge makers bij het Noord Nederlands Toneel. Het gezelschap presenteerde vandaag in Theater de Machinefabriek in Groningen zijn nieuwe artistieke plannen en team. Vanaf 1 januari is Guy Weizman er algemeen en artistiek directeur. Regisseur Julie Van den Berghe wordt artistiek leider toneel. 

In 2017 treedt een bijna volledig nieuw artistiek team aan bij het NNT, maar Weizman bendrukt dat het gezelschap vooral zal voortbouwen op wat Ola Mafaalani en Ko van den Bosch er hebben achtergelaten. De naam NNT blijft dus, al staat er allesbehalve klassiek toneel op het programma. Het nieuwe NNT wil nog meer aan een ‘interdisciplinair theaterhuis’ bouwen, met intensieve samenwerkingen met onder meer de dansers van Club Guy & Roni en muzikanten van het Asko Schönberg ensemble. ‘Verwacht een WTF-ervaring waar woorden tekort schieten, net zoals disciplinekaders als theater, muziek en dans.’

Artistiek leiders Guy Weizman en Julie Van den Berghe gaan ieder eigen voorstellingen maken. ‘We voeren een constante dialoog, maar gaan elkaar niet lastigvallen in het repetitielokaal’, zei Van den Berghe. In 2017 regisseert zij voor Oerol Penthesilea en voor de grote zaal Het huis van Bernarda Alba. Weizman maakt Carrousel, met een nieuwe tekst van Bernard Dewulf over de dansmarathons uit de jaren dertig.

Onder de noemer NNT RAW maken Eline Arbo (lente) en Liliane Brakema (herfst) ieder 1 voorstelling in 2017. De titels zijn nog niet bekend. De voorstellingen van Arbo zijn co-producties met de Toneelschuur waar ze een talentontwikkelingstraject doet.

Verder kondigde het gezelschap aan van het onlangs verbouwde Machinegebouw de nieuwe ‘culture hub’ van Groningen te willen maken. Elke vrijdag zullen ze een ‘excuusprogramma’ programmeren in de theaterzaal, om daarna te kunnen napraten in de foyer. Ze willen daarvoor samenwerken met jonge theatermakers, maar ook jonge beeldend kunstenaars en cateraars.

Foto: Knelis