De André Veltkamp Prijs, een nieuwe prijs van de Theaterschool in Amsterdam, is op 13 november toegekend aan Liliane Brakema voor haar afstudeervoorstelling De wilde eend uit 2015. Ze kreeg de prijs uit handen van de weduwe en de dochter van oud-Theaterschooldirecteur André Veltkamp.

De voordrachtscommissie noemde De wilde eend ‘een intelligent geregisseerde, zintuiglijke en hedendaagse voorstelling die ontroert. (…) Lilianes kracht als regisseur zit in het voorzichtig openbaren, in het elektrisch versmelten en pulseren van alle theatrale middelen.’ Brakema ontvangt een bedrag van duizend euro en productionele ondersteuning voor de herneming van de voorstelling, die in 2016 op 2, 3 en 4 maart in Frascati Amsterdam en op 18 maart in Theater Kikker Utrecht te zien is.

De Jan Kassies Grants, vernoemd naar de eerste Theaterschooldirecteur, gingen naar Anouk van Kolfschoten (student Scenografie), Anne van der Burg (student Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie), Tiana Hemlock (student SNDO), Daria Hlinkina (student Moderne Theaterdans), Robert Prein (student Urban Contemporary/JMD) en Varja Klosse (student Techniek en Theater). De beurzen bestaan uit een tegemoetkoming in een deel van het collegegeld voor het laatste studiejaar.

Foto De wilde eend – Liliane Brakema: Bart Grietens