Artistiek leider Julie Van den Berghe verlaat het Noord Nederlands Toneel. De maker en het gezelschap kwamen vorige week bij de rechter tot een akkoord voor het ontbinden van haar contract. 

De Vlaamse regisseur Julie Van den Berghe (1981, Gent) was sinds afgelopen januari in dienst van het Groningse gezelschap. Ze zou er de komende vier jaar het artistiek leiderschap delen met choreograaf en algemeen directeur Guy Weizman.

Bij de seizoenspresentatie kondigden de makers aan ieder eigen voorstellingen te gaan maken binnen een eigen toneel- en danspoot. ‘We voeren een constante dialoog, maar gaan elkaar niet lastigvallen in het repetitielokaal’, zei Van den Berghe. Het liep anders. Deze zomer ontstond op Oerol onenigheid over Van den Berghes regie Penthesilea. Weizman zou ingegrepen hebben en na de premiere de voorstelling een uur hebben ingekort.

Een dag na het zomerfestival trok het NNT de stekker uit Van den Berghes Het Huis van Bernarda Alba, de eerste grote zaalproductie van de regisseur bij het NNT. De voorstelling stond al in de startblokken. De eerste repetitie had twee weken later moeten plaatsvinden. Voor een eventuele overname door een externe regisseur, moeten de emoties te hoog opgelopen zijn. In NRC Handelsblad verklaarde zakelijk directeur Harmen van der Hoek dat de voorstelling ‘niet beantwoordde aan de kwaliteit waar het gezelschap voor staat’. Van den Berghe zelf kan niet meer reageren. Zowel het gezelschap als de regisseur mogen als onderdeel van de bereikte overeenkomst niet ingaan op de breuk.

Van den Berghe studeerde in 2010 af aan de regieopleiding van de Amsterdamse Theaterschool, waar ze voor haar eindwerk De Coup/e de Ton Lutzprijs won. Daarna was ze enkele jaren als huisregisseur vast verbonden aan het stadstheater NTGent in België. Ze realiseerde ook diverse theaterprojecten bij de Münchner Kammerspiele, Toneelgroep Amsterdam, Noord Nederlands Toneel, Theater Neumarkt en Schauspielhaus Frankfurt.

De regisseur verhuist samen met haar dochtertje deze week van Groningen terug naar Gent. Ze heeft nog geen nieuwe artistieke plannen.

Foto: NNT