Componist en muzikant Michiel Schreuders is de nieuwe artistiek leider van Tafel van Vijf Muziektheater. Hij bekleedde die functie al ruim een jaar ad interim, nadat Herman van Baar wegens ziekte was uitgevallen. Van Baar blijkt nu niet meer in staat om zijn oude taken op te pakken, maar blijft als adviseur en coach betrokken.

Michiel Schreuders studeerde muziektechnologie, -theorie en -compositie aan de Hogeschool Utrecht en behaalde zijn bachelor Maatschappelijke Vorming aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij werkt graag op het snijvlak van deze disciplines omdat hij ‘grote waarde hecht aan de maatschappelijke rol en betekenis van theater’. Onder zijn tijdelijke leiding bij Tafel van Vijf werd het thema diversiteit de leidraad en kreeg muziek een steeds meer dragende rol.

Tafel van Vijf Muziektheater was in 2003 een initiatief van Via Rudolphi Producties. De bandleden van Fay Lovsky en Peter Drost maakten de voorstelling De Wissewaswinkel. Toen Herman van Baar bij de herneming in 2004 Peter Drost verving, zette hij daarna het gezelschap voort. Hij legde hij zich toe op het vertalen van historische verhalen naar de leefwereld van jongeren, met nadruk op universele en tijdloze thema’s als vrijheid, verzet, seksualiteit en identiteit. Het was zijn ambitie om met zijn voorstellingen jongeren inzicht te geven in het heden, door een duik te nemen in de geschiedenis.

Schreuders is volgens het bestuur ’trots en dankbaar dat hij het werk van Herman van Baar kan voortzetten en tegelijkertijd eigenzinnig en ongeduldig om er zijn eigen draai aan te willen geven’.

Foto: Jean van Lingen