Jay Pather is vanaf 2016 de nieuwe artistiek leider van Afrovibes, een jaarlijks festival met hedendaags theater, dans en muziek uit Afrika. Hij volgt hiermee James Ngcobo op, die deze functie sinds 2011 vervulde. 

Jay Pather is op veel vlakken actief in de Zuid-Afrikaanse theaterwereld. Zo is hij onder andere curator van het City Festival, een jaarlijks festival voor nieuw en experimenteel theater en dans uit verschillende Afrikaanse landen en is hij universitair hoogleraar aan de Universiteit van Kaapstad. Pather heeft in Nederland voorstellingen gemaakt voor Theater aan het Spui in Den Haag en het ITs Festival in Amsterdam.

Afrovibes haalt sinds 1999 opkomende en gevestigde makers naar Europa om het Europese publiek te ontmoeten en zo een uitgebreide artistieke uitwisseling aan te gaan. De focus van Afrovibes ligt bij theater, dans en muziek, maar ook beeldend kunstenaars worden gevraagd om deel te nemen aan het multidisciplinaire festival. Afrovibes vindt jaarlijks plaats in Amsterdam, maar heeft sinds 2010 ook een tweejaarlijkse Engelse editie.

Pather zegt de artistieke signatuur van Afrovibes verder te willen verstevigen door op zoek te gaan naar de vernieuwing die in de Afrikaanse kunstwereld volop aanwezig is, maar voor het Europese publiek onzichtbaar blijft: ‘That which is “African” is vast and so complex that in effect the festival has outgrown its compelling name. It is this that interests me about the festival. How does it represent what is so vast and yet that which continues to be hidden, causing stereotypes, and misunderstandings’.

De volgende editie van het Afrovibes festival vindt plaats van 5 tot en met 15 oktober 2016 in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.