Michiel Nannen is vanaf dit seizoen de nieuwe zakelijk leider van Het Nationale Ballet. Naast de dagelijkse zakelijk leiding gaat hij zich richten op de verdere (inter-)nationale ontwikkeling van het dansgezelschap. Nannen kondigde afgelopen januari zijn vertrek aan als zakelijk directeur bij Theater Oostpool.

Algemeen directeur Ted Brandsen verwacht dat Nannen een grote bijdrage zal kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van Het Nationale Ballet en heel NO&B. ‘Ik ken en volg Michiel al lang’, schrijft hij in een persbericht. ‘Michiel is een sterke zakelijk leider en bestuurder, met veel ervaring in het leiden van theater- en dansgezelschappen. Daarnaast is hij een inspirerende ondernemende geest met een grote liefde voor de dans.’

Nannen (1974) is gespecialiseerd in organisatieverandering en leiderschapsontwikkeling. Met zijn eigen bedrijf Artful Leadership werkte hij voor zowel het bedrijfsleven als de culturele sector, om innovatie in leiderschap te stimuleren door podiumkunstenaars met het bedrijfsleven te verbinden. Hij was onder andere artistiek coördinator bij ICK Dans Amsterdam, zakelijk leider bij Dansmakers Amsterdam, zakelijk directeur bij Jacob Ahlbom Company en adviseur bij het Fonds Podiumkunsten.

Afgelopen januari kondigde Nannen zijn vertrek bij Theater Oostpool uit Arnhem aan. Vanwege zijn privésituatie lukte het hem niet om naar Oost-Nederland te verhuizen. Daarnaast wilde hij tijdig ruimte maken voor een nieuwe directeur, zodat die in het najaar vorm kan geven aan de plannen voor de komende kunstenplanperiode.

Nannen beleefde bij Oostpool een roerige periode. Hij volgde in september 2019 zakelijk directeur Ruud van Meijel op, om samen met artistiek directeur Marcus Azzini de directie van het gezelschap te vormen. Enkele maanden na Nannens aantreden (maart 2020) kwamen de eerste getuigenissen naar buiten over grensoverschrijdend gedrag binnen het gezelschap (door Van Meijel en Azzini). In juni van dat jaar legde Azzini zijn taken neer, later vertrok hij definitief. Volgende de voorzitter van de Raad van Toezicht van Oostpool, Eduard Nazarski, heeft mede Nannen ervoor gezorgd ‘dat Oostpool nu weer een gezonde organisatie is met grote maatschappelijke impact’.

Foto: Linda Stulic