Anniek Pheifer heeft op 30 april de Mary Dresselhuys Prijs 2015 ontvangen uit handen van Petra Laseur, dochter van de naamgeefster van de prijs in de live-uitzending van het tv-programma Opium. Pheifer kreeg een speciale penning en een cheque van 12.500 euro van de VandenEnde Foundation, te besteden aan verdere persoonlijke ontwikkeling in alle vormen van toneelspelen.

De jury, bestaande uit Petra Laseur, Hans Croiset, Kees Hulst, Laurens Spoor en Loes van Toorn, roemt Anniek Pheifer om haar bevlogen talent: ‘Met haar ragfijne inlevingsvermogen en haarscherpe techniek schakelt ze schijnbaar moeiteloos van doorvoeld realisme naar droogkomisch naturel of hilarische slapstick – desgewenst binnen één rol, desgewenst binnen één scène.’

Pheifer studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool en is sinds 2005 verbonden aan het Nationale Toneel in Den Haag. In 2006 en 2009 ontving ze de Guido de Moor-prijs voor haar acteerprestaties. Deze maand is ze bij het Nationale Toneel te zien in Drie zusters. Volgend seizoen vertolkt ze de hoofdrol in de grote familiesaga The Little Foxes en is ze te zien in Midzomernachtdroom en De gouden draak.

De Mary Dresselhuys Prijs is in 1992 in het leven geroepen door Joop van den Ende, die met de prijs het werk van de actrice Mary Dresselhuys blijvend wilde eren. De prijs wordt eenmaal per twee jaar uitgereikt aan een acteur, actrice of gezelschap met een uitzonderlijk talent. Eerder ging de prijs onder anderen naar Fedja van Huêt (2013), Tjitske Reidinga (2011), Beppie Melissen (2008) en theatercollectief Wunderbaum (2006).

Foto: Opium-presentator Cornald Maas, Anniek Pheifer, Petra Laseur