Janni Goslinga ontvangt de Mary Dresselhuys Prijs 2022. De jury prijst Goslinga’s constante kwaliteit in de vele rollen die zij de afgelopen twee decennia bij Internationaal Theater Amsterdam speelde. Specifiek noemt de jury de ‘zorgvuldige en sublieme wijze’ waarop zij onlangs de titelrol van De dokter speelde.

De Mary Dresselhuys Prijs bestaat uit een bedrag van 12.500 euro, die de winnaar kan besteden aan de verdere ontwikkeling van zijn of haar loopbaan. Ook krijgt de laureaat een penning met de beeltenis van Mary Dresselhuys. Petra Laseur, dochter van Mary Dresselhuys en Cees Laseur, reikt de prijs 9 december uit in het DeLaMar in Amsterdam.

Joop van den Ende stelde de Mary Dresselhuys Prijs in 1992 in om het werk van actrice Mary Dresselhuys (1907-2004) te eren. Op 5 september 1992 reikte zijn VandenEnde Foundation de prijs voor de eerste keer uit. Dat was aan Dresselhuys zelf. Sindsdien wordt de prijs elke twee jaar toegekend.

Andere winnaars waren onder anderen Jeroen Willems, Katelijne Damen, Fedja van Huêt, Jacob Derwig, Beppie Melissen, Anniek Pheifer en Steef de Jong. De jury van de Mary Dresselhuys prijs bestaat uit Roos Ouwehand (voorzitter), Noraly Beyer, Michiel van Erp, Loes Luca en Laurens Spoor.

Foto Dim Balsem – Janni Goslinga in De Dokter van Internationaal Theater Amsterdam