Margreet Wieringa wordt per 1 januari 2019 directeur bij het Internationaal Theater Amsterdam, de fusieorganisatie van de Amsterdamse stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam. Dat maakte de Raad van Toezicht vandaag bekend. Ze gaat een driekoppige directie met Wouter van Ransbeek en Ivo van Hove vormen. Wieringa volgt daarmee Dianne Zuidema op, die per 1 september terugtrad vanwege ‘een onoverbrugbaar verschil van inzicht over de samenwerking’.

De Raad van Toezicht koos voor Wieringa omdat zij ‘alle facetten van het theaterbedrijf’ kent, zowel van de producerende als presenterende kant. Ze is momenteel directeur van het DeLaMar Theater in Amsterdam, waar ze vorig jaar aantrad. Daarvoor was ze directeur van Zwolse theaters, een combinatie van Schouwburg Odeon en Theater De Spiegel, en producent bij DeLaMar-producties, Stage Entertainment Nederland en de VPRO.

Als directeur van de Zwolse Theaters en van het DeLaMar Theater is Wieringa volgens de Raad van Toezicht er in geslaagd ‘om in een kort tijdsbestek positieve veranderingen te realiseren op het gebied van financiën en bedrijfsvoering, gebouwenbeheer en HR’.  En ze legde ‘een uitstekend commercieel inzicht aan de dag, steeds met oog voor het belang van de artistieke prestaties’, aldus voorzitter Marry de Gaay Fortman.

Foto: Merlijn Doomernik