Performance collectief ROTOR heeft vandaag tijdens het Nederlands Theater Festival de BNG Bank Theaterprijs 2022 gewonnen. Het collectief ontving de stimuleringsprijs ter waarde van 45.000 euro voor hun hypnotiserende performance Erosion.

Het BNG Cultuurfonds heeft de BNG Bank Theaterprijs in het leven geroepen ter stimulering van jong theatertalent tot 35 jaar. De winnaar ontvangt 45.000 euro om de winnende voorstelling te hernemen of om te investeren in een nieuwe productie.

De voorstelling Erosion, een coproductie met Veem House for Performance en Schweigman&, noemt de jury een hypnotiserende performance, die de ronddraaiende beweging afpelt tot de pure essentie. ‘De bewegingen zijn open en roepen associaties op over (on)afhankelijkheid, overgave en slijtage. De voorstelling is prachtig gecomponeerd en uitgekiend in een zelfgekozen inspanning van begin tot eind. In het monumentale decor en onder begeleiding van mystieke gitaarmuziek zien we twee mensen die elkaar nodig hebben, elkaar dragen en elkaar uitdagen in de zoektocht naar het zwaartepunt.’

Naast Performance collectief Rotor waren ook Sheralynn Adriaansz (BEIGE), Merel Severs (Let me tell you something you already know), Ritzah Statia (Kibra Silensio), Timo Tembuyser (Missa Mater Sola)  en Mathieu Wijdeven (Het Waarom Beantwoord) genomineerd.

De jury bestond uit Miel van Teijlingen, Leonie Clement, Carole van Ditshuyzen, Mark Fischer, Lieke Hillebrand, Richard Kofi en Jolie Vreeburg.

Foto: Erosion, Sam Scheuermann