De 45.000 euro van de BNG Bank Theaterprijs 2020 gaat straks niet naar de meest veelbelovende jonge theatermaker van het afgelopen seizoen, maar naar de beste drie concepten voor een productie ‘op maat van de anderhalvemetersamenleving’. Jonge theatermakers kunnen daarvoor tot 22 juni een plan indienen. 

De concepten van de jonge makers (onder 35 jaar) moeten passen binnen de coronaregels en uitgevoerd kunnen worden in 2020-2021. Half juli maakt de jury een shortlist van de meest onderscheidende plannen. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Nederlands Theater Festival in september. Ze ontvangen elk 15.000 euro.

Met de open call wil de BNG Bank Theaterprijs meerdere makers in deze moeilijke tijden steunen en stimuleren. ‘De positie van de jonge theatermakers in Nederland is kwetsbaar en is er door de sluiting van de theaters niet beter op geworden’, schrijft de jury. ‘Het extra geld dat voor de cultuursector is vrijgemaakt, gaat rechtstreeks naar grotere organisaties en niet naar zelfstandige makers.’ Door de crisis kon er ook geen goede selectie gemaakt worden van de voorstellingen van alle jonge theatermakers in Nederland.

De jury nomineert dit jaar verder geen voorstellingen meer. De reeds genomineerde producties Jezebel en Oorlog en Vrede dingen mee naar de BNG Bank Theaterprijs in 2021. Ook de winnaars van deze stimuleringsprijs kunnen daar straks nog kans op maken.

Meer info en de voorwaarden staan op de website van BNG Bank. Foto: Uitreiking BNG Bank Theaterprijs 2019 met winnaar Karlijn Kistemaker, Moon Saris