Ruim zeventig bij Festival Cement betrokken theatermakers uiten vandaag gezamenlijk hun zorgen over de richting die het nieuwe provinciale bestuur van Brabant inslaat. In een brief aan het College van Gedeputeerden schrijven ze ‘verbaasd en geschrokken’ te hebben vernomen dat het nieuwe bestuur cultuur als provinciale kerntaak wil afbouwen en geen gedeputeerde cultuur meer wil. Ze vragen ‘met klem de radicale destructieve plannen te herzien’.

De brief werd opgesteld door een groep jonge theatermakers die momenteel bij het festival een impacttraject volgen (Bart van de Woestijne, Marijn Graven, Judith Clijsters, Rita Hoofwijk en Sanne Nouws) en ondertekend door een zeventigtal andere makers die bij het festival betrokken waren.

Festival Cement in ‘s- Hertogenbosch biedt hen al jarenlang een podium voor hun werk, artistiek onderzoek en veel meer. ‘Het is een plek waar artistieke uitwisseling tussen makers plaatsvindt. Een plek waar ontmoetingen tussen makers en publiek ons werk verdiept. Het is een plek waar we leren door te maken, een festival in het hart van Brabant.’

De provincie leerden ze kennen als een omgeving ‘waar cultuur bruist’ en ‘waar samenwerkingsverbanden kunnen ontstaan’, zoals  met PLAN Brabant, Het Zuidelijk Toneel, Festival Boulevard, de Verkadefabriek, De Nieuwe Vorst en Theater Artemis, waardoor hun jonge werkpraktijk stevige wortels krijgt. Ze treffen in Brabant eveneens een ‘divers, enthousiast en avontuurlijk publiek’ aan. ‘Toeschouwers die met liefde antwoord geven op onze onderzoeksvragen, ervaren theaterkijkers die kritische feedback geven en verrassende ontmoetingen met nieuwsgierige voorbijgangers die zich graag laten raken. Ook vinden er ieder jaar uitwisselingen plaats tussen ons en studenten van MBO artiest of docerend theatermakers van de toekomst aan Fontys Academie voor Theater.’

Het verontrust de makers dat het bestuur ‘deze rijke voedingsbodem van jong talent en de breed gedeelde interesse in werk van (jonge) makers niet wil koesteren.’ En ze vinden het ‘onvoorstelbaar dat het provinciale bestuur van deze met zorg opgebouwde culturele infrastructuur zelfs niet eens de waarde lijkt in te zien’.

Foto: Stil of ik schiet van House of Nouws, foto Bart Grietens