De Raad van Toezicht van Likeminds heeft dit weekend (oud) medewerkers en makers per mail uitgenodigd om hun ervaringen op het gebied van sociale veiligheid te delen met een klachtencommissie van de NAPK. Dat voert op verzoek van de RvT een zogenaamd ‘signaal-onderzoek’ uit. 

Na signalen van (vertrekkende) medewerkers, liet de Raad van Toezicht al eerder een onderzoek uitvoeren naar het sociale werkklimaat binnen het gezelschap. De resultaten van dat onderzoek, uitgevoerd door Bureau Bezemer & Schubad, bleken echter te mild na een publicatie in NRC begin september, waarin (oud)-medewerkers en makers de algemeen directeur beschuldigden van langdurig grensoverschrijdend gedrag. De krant sprak ook 9 kritische oud-medewerkers die in eerste instantie niet geïnformeerd waren over het onderzoek. Vier van hen kwamen volgens NRC pas op de lijst met te interviewen medewerkers te staan nadat ze protest hadden aangetekend.

Begin november liet de Raad van Toezicht al weten een aanvullend onderzoek te laten uitvoeren door de Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten. Deze Stichting werd in maart 2022 opgericht om de leden van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) te ondersteunen bij meldingen van ongewenst gedrag op de werkvloer.

Dit weekend ontvingen de eerste (oud)medewerkers hiervoor per mail een uitnodiging. De raad roept daarin ‘iedereen die daartoe behoefte voelt en bereid is’ op om zelf contact op te nemen met de Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten (via klachtencommissie@socialeveiligheidpodiumkunsten.nl). Vanwege privacy-regels kan Likeminds zelf geen gegevens van (oud)medewerkers met de klachtencommissie delen. De commissie belooft vervolgens ‘volledige vertrouwelijkheid en anonimiteit indien gewenst’.

Bij onze redactie zijn al zeven (oud)medewerkers/makers bekend die de brief van de Raad van Toezicht niet hebben ontvangen. De Raad schrijft al in haar brief zich te realiseren dat niet alle betrokkenen de mail zullen ontvangen en vraagt om die zo veel mogelijk te delen. Er komt vandaag ook een bericht op de site van Likeminds. Aanmelden kan daarna nog tot 31 december van dit jaar.

Over de aard en het verdere tijdspad van het onderzoek geeft de uitnodigingsbrief geen informatie. Wel wordt er in de brief benadrukt dat ‘alle reacties (positief en negatief) zeer op prijs gesteld worden’. Het maakt daarbij niet uit of de melder nu, onlangs of langer in het verleden bij of met Likeminds heeft gewerkt. Ook twijfelaars worden gevraagd toch contact op te nemen, zodat de klachtencommissie hen in ieder geval kan informeren en met hen kan overleggen. ‘Het is belangrijk dat iedereen die daar behoefte aan heeft en betrokken is of was bij Likeminds diens visie kan geven over de ervaren sociale (on)veiligheid op de werkvloer. Dit helpt ons om een compleet beeld te krijgen en vervolgstappen te bepalen.’

In de uitnodigingsbrief biedt de Raad ook haar excuses aan. ‘Dat de omvang en aard van de in het NRC-artikel genoemde situaties niet eerder bij ons als Raad van Toezicht bekend is geworden, rekenen we onszelf aan. De signalen die we binnen hebben gekregen grijpen ons zeer aan. We willen leren van de in het verleden gemaakte fouten en zullen er alles aan doen om te voorkomen dat in de toekomst situaties kunnen ontstaan waardoor mensen sociale onveiligheid ervaren. Wij staan voor een open en veilige werkomgeving bij Likeminds’, schrijft interim-voorzitter Vroukje Boenk namens de Raad van Toezicht.

Foto: Hedayatullah Amid