Likeminds laat Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten een aanvullend onderzoek uitvoeren naar het werkklimaat binnen het gezelschap. Op de website van Likeminds roept de Raad van Toezicht ‘iedereen die een ervaring wil delen’ op om zich te melden.

Na signalen van (vertrekkende) medewerkers, liet de Raad van Toezicht al eerder een onderzoek uitvoeren naar het sociale werkklimaat binnen het gezelschap. De resultaten van dat onderzoek, uitgevoerd door Bureau Bezemer & Schubad, bleken echter te mild na een publicatie in NRC begin september, waarin (oud)-medewerkers en makers de algemeen directeur beschuldigden van langdurig grensoverschrijdend gedrag. De krant sprak ook 9 kritische oud-medewerkers die in eerste instantie niet geïnformeerd waren over het onderzoek. Vier van hen kwamen volgens NRC pas op de lijst met te interviewen medewerkers te staan nadat ze protest hadden aangetekend.

De Raad van Toezicht zegt nu te ‘willen faciliteren dat iedereen die zich wil laten horen daar de gelegenheid voor krijgt’ en legt daarvoor een aanvullend onderzoek neer bij de Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten. Deze Stichting werd in maart 2022 opgericht om de leden van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) te ondersteunen bij meldingen van ongewenst gedrag op de werkvloer. De Raad belooft binnenkort nader bericht over de opzet en de start van het onderzoek. Het zal in ieder geval mogelijk zijn om anoniem te melden.

Als gevolg van de publicatie in NRC werd de algemeen directeur van Likeminds een dag later op non-actief gesteld en trad de toezichthoudend voorzitter af. Midden oktober werd Vroukje Boenk benoemd tot interim-voorzitter van de Raad van Toezicht. Nicolien Luttels, voormalig zakelijk leider van Orkater, kwam ad interim in de directie ter ondersteuning van de zakelijk directeur.

De Raad laat ook weten dat er ‘organisatiebreed een intensief traject gevolgd wordt om de sociale veiligheid te bevorderen en te borgen’. Rond thema’s als ‘feedback geven en krijgen’, ‘pesten’ en omgangsvormen zijn en worden trainingssessies en doorlopende gesprekken georganiseerd. Daarnaast benadrukt de Raad dat er ook al naar aanleiding van het eerste onderzoek van Bureau Bezemer & Schubad stappen waren gezet, zoals een duidelijkere positionering van de externe vertrouwenspersoon, de benoeming van een zakelijk directeur zodat er een tweehoofdige directie ontstond en externe begeleiding van de beklaagde directeur/bestuurder.

Financiën en governance
Naast het grensoverschrijdend gedrag van de directeur schreef NRC afgelopen september ook over ‘grote gebreken’ in de financiële huishouding en verslaglegging van Likeminds. Daar zaten volgens de Raad van Toezicht een aantal feitelijke onjuistheden bij. Likeminds ontving in 2022 geen € 1,4 miljoen structurele subsidie, maar 1.221.144 euro, de medewerker internationale samenwerking en programmering werkt naast 0, 2 FTE voor Likeminds 0,8 FTE voor de HKU (en niet voor 1,0 FTE) en de suggestie dat de algemeen directeur een hoger salaris verdiende dan is opgenomen in de WNT-verantwoording zou gebaseerd zijn op onjuiste aannames. NRC gaat in zijn laatste publicatie niet in op deze opmerkingen.

Foto: Hedayatullah Amid