De directeur van Likeminds is per direct op non-actief gesteld. De Raad van Toezicht heeft daartoe besloten nadat meerdere (oud)medewerkers in NRC melding maakten van grensoverschrijdend gedrag. De voorzitter van de Raad treedt terug.

Dertien (oud-)medewerkers beschuldigden de directeur en oprichter van Likeminds, Jarrod Francisco, donderdag in NRC van grensoverschrijdend gedrag. De medewerkers verklaarden – veelal anoniem uit angst voor gevolgen voor hun carrière – dat hij een ’toxische invloed’ had, loog en manipuleerde. Hij zou zich ook flirterig gedragen en medewerkers ongevraagd aanraken. Actrices met wie hij langere seksuele relaties aanging werden voorgetrokken binnen het gezelschap.

Vóór de publicatie waren ook bij de Raad van Toezicht twee meldingen binnengekomen, waarna die een bureau inzette om de bedrijfscultuur te onderzoeken. Deze zomer kwam daar een lijst met aanbevelingen uit. Op basis van de nieuwe informatie uit het artikel van NRC concludeert de Raad nu dat er ’toch meer ingrepen nodig zijn’.

In een nieuw statement op de website van Likeminds schrijft de Raad ‘alles in het werk te zullen stellen om het geschade vertrouwen bij (oud)medewerkers, publiek en subsidiënten, te herstellen’ en ‘de komende periode aan de slag te gaan met het treffen van organisatiebrede maatregelen die herhaling van de ontstane situatie in de toekomst moeten voorkomen’.

Daarnaast wil de Raad duidelijkheid verschaffen ‘over de andere zaken die in het artikel zijn aangekaart’. Naast het grensoverschrijdend gedrag van de directeur schreef NRC ook over ‘grote gebreken’ in de financiële huishouding en verslaglegging van het gezelschap. Onder meer het salaris van de directeur zou in de jaarstukken onduidelijk worden opgevoerd en oud-medewerkers zouden veelal zwaar onderbetaald worden.

(Oud)medewerkers die behoefte hebben aan een gesprek worden door de Raad van Toezicht opgeroepen om contact te zoeken met de Raad van Toezicht, een leidinggevende, of de externe vertrouwenspersoon van Likeminds.

Foto: Hedayatullah Amid