Theatercollectief Likeminds en Theater Frascati zijn een nieuw opleidingstraject gestart voor Amsterdamse jongeren van 16 tot 23 jaar. Onder de naam Factory bieden ze een driejarig traject aan waarin jongeren de kans krijgen hun eigen stijl te ontwikkelen. Het is een samenkomst van het jongerenlabel van Theater Frascati en het Nieuwe Garde-traject van Likeminds.

Het voortraject is direct gekoppeld aan Breakin’ Walls, het jongerenfestival van Theater Frascati dat tweemaal per jaar plaatsvindt. Factory heeft het eerste jaar plaats voor veertig jongeren die in aanloop naar het festival workshops en masterclasses volgen. Onder begeleiding van een professionele regisseur werken ze toe naar een presentatiemoment op Breakin’ Walls.

In het derde jaar is er nog plaats voor vier jongeren en wordt het traject toegespitst op voorbereiding op de kunstvakopleidingen. Caspar Nieuwenhuis, artistiek directeur van Likeminds, noemt de toneelscholen weinig artistiek gevarieerd. ‘Je wordt er in een mal geduwd. Wij willen de jongeren al eerder hun eigen stijl laten ontwikkelen door ze een eigenzinnige basis te bieden. Op de toneelschool leren ze vervolgens de tools om hun verhalen verder uit te werken.’ Hij wil coaching op maat bieden door deelnemers ook buiten de workshops van Factory te begeleiden, bijvoorbeeld als ze elders een auditie willen doen.

Factory wordt met een meerjarige subsidie ondersteund door de gemeente Amsterdam en het Fonds Podiumkunsten.

(Kitsune Likeminds, foto: Jean van Lingen)