De liedjes uit de laatste voorstelling van de in maart overleden cabaretier Jeroen van Merwijk komen uit op cd. Op het album staan meer dan twintig nummers uit zijn oudejaarsconference Was volgend jaar maar vast voorbij.

In 2019 schreef Van Merwijk op zijn Facebook-pagina iedere dag een 12-regelig gedicht en duidde zo het jaar. Aan bod kwamen de betreurde doden, zoals Martine Bijl en Rutger Hauer (Blauwe ogen blonde lokken/Serieus en toch met gein/Vechten, zuipen, vrijen, knokken/Een monnik en een libertijn), de Haagse en buitenlandse politiek, de VAR, het songfestival, de macht van de farmaceutische industrie, het beven van Angela Merkel en nog wat maatschappelijke misstanden. ‘Een absolute goudmijn’, noemde onze recensent Patrick van den Hanenberg de pagina.

Voor de oudejaarsconference Was volgend jaar maar vast voorbij in 2019 werd een deel van de 365 gedichten op muziek gezet, met titels als ‘Wilhelmus’, ‘Zo moeten mensen zijn’, ‘Vreugdevuur’, ‘Jezelf zijn’, ‘Ging ook dit jaar weer niet door’ en ‘Op naar een nieuwe tijd’. 23 liedjes staan nu op cd, die tijdelijk voor fans te bestellen is. Het artwork van de cover is van Van Merwijk zelf, die ook schilderde. De liedjes zullen na 31 december ook online te beluisteren zijn.

In 2020 kwam al een boek uit met alle Facebookgedichten.

Foto: Merlijn Doomernik