Vanavond zijn in het radioprogramma Volgspot de zes genomineerden voor de Annie M.G. Schmidtprijs bekendgemaakt. Op zondag 15 april wordt de prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige kleinkunstlied van het voorafgaande seizoen uitgereikt in Theater Bellevue in Amsterdam, tijdens kleinkunstfestival AKF Deluxe.

Kanshebbers op de prijs zijn ‘Geloven’ (tekst: Youp van ’t Hek, compositie: Ton Scherpenzeel, uitvoering: Van ’t Hek en Rens van der Zalm), ‘Meisjes’ (tekst: Kirsten van Teijn, compositie en uitvoering: Van Teijn en Leon Sibum), ‘Voor alles’ (tekst: Joost Zwagerman, compositie en uitvoering: Wende Snijders), ‘Wat is er mis met luisteren’ (tekst, compositie en uitvoering: Wiebe Kaspers, Syb van der Ploeg en Gé Reinders), ‘Woordenman’ (tekst: Stef Bos, compositie en uitvoering: Marcel de Groot) en ‘Ze zijn weer thuis’ (tekst: Mylou Frencken, compositie: Jeroen Kramer, uitvoering: Frencken en Ronald Schmitz).

De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Jacques Klöters (cabaretier, cabaret-historicus), Doris Baaten (actrice/zangeres), Hijlco Span (programmamaker/presentator), Anne van Rijn (cabaretier/zangeres/theatermaker) en Martijn Breebaart (pianist/componist). De winnaar ontvangt een bedrag van 3.500 euro en een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt, vervaardigd door Frank Rosen. De prijs is zowel voor de tekstschrijver(s), componist(en) als de uitvoerende(n) bedoeld.

De Annie M.G. Schmidtprijs is een initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur. De prijs wordt dit jaar voor de zesentwintigste keer uitgereikt. Sinds 2016 wordt er voorafgaand aan de uitreiking een aantal liedjes genomineerd. Op die manier hoopt de organisatie aan te tonen hoeveel goede liedjes er worden gemaakt en zodoende de positie van het kleinkunstlied te verstevigen.

Foto Mens – Wende Snijders: Bullet-ray