Het lied ‘Welkom Thuis’ uit de voorstelling Hotel Spijkers is verkozen tot het beste Nederlandstalige theaterlied van het afgelopen jaar. Juryvoorzitter Jurrian van Dongen reikte zondag aan zanger Joost Spijkers, tekstschrijver Peer Wittenbols en muzikanten Arend Niks en Andreas Suntrop de Annie M.G. Schmidtprijs 2021 uit. 

Vorig jaar verloor Joost Spijkers, vooral bekend als lid van het moderne variétégezelschap Ashton Brothers, zowel zijn vader als zijn bassist. Het inspireerde hem tot Hotel Spijkers, een ‘vrolijke voorstelling over de dood’. Het lied ‘Welkom thuis’ daaruit is een harde monoloog van een meedogenloze Dood.

‘Dit lied is geen gezellige crowdpleaser en daar geniet het zelf hoorbaar van’, schrijft de jury. ‘In taal, compositie en uitvoering zo nietsontziend en meedogenloos, dat het uiteindelijk louterend werkt. De tekst van Peer Wittenbols geeft volgens de jury ‘je een klap in je gezicht, dan weer een stomp in je maag of reikt je een ijskoude hand. Met iedere keer luisteren wordt het nummer rijker.’

Joost Spijkers laat in de uitvoering geen nuance liggen. ‘Hij fluistert verleidelijk, provoceert, babbelt laconiek, hij schreeuwt het uit. Leunend tegen de grillige begeleiding van een soort dronkemansfanfare.’

Het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur reiken de Annie M.G. Schmidtprijs jaarlijks uit aan een tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest voor het beste Nederlandstalige theaterlied van het afgelopen jaar. Winnaars ontvangen een buste van Annie M.G. Schmidt en 3.500 euro.

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Jurrian van Dongen, Cor Bakker, Eva Bauknecht, Jeanine la Rose en Hijlco Span. Zij nomineerden eveneens Wende en Maaike Martens (‘Bloed in mijn bloed’), Lisa Loeb (‘Eten of gegeten worden’), Peter van Rooijen (‘Flikker op met je panache’), Janne Schra en Tony Roe (‘Het enige dat ontbreekt’) en Jan Beuving/Richard Groenendijk/Rutger de Bekker (‘Ik hoop het wel’). Eerdere winnaars zijn onder meer Alex Klaasen, Jan Beuving, Wende, Kiki Schippers, Brigitte Kaandorp, Theo Nijland en Jeroen van Merwijk.

Vrijdag werden ook de nominaties bekend gemaakt voor de Willem Wilminkprijs voor Beste Kinderlied 2022. De jury (Thijs Borsten, Henri Drost, Ageeth de Haan, Fay Lovsky en Trudie Lucardie) koos voor ‘De machinist’ van Robert Ramaker (tekst en compositie), ‘De brugklasblues’ van Patrick van den Hanenberg (tekst en compositie) en  ‘Give me some skin’ van Jurrian van Dongen (tekst), Jan en Keez Groenteman (compositie), Rop Verheijen, Jesse Mensah en Maarten Heijmans (zang). De winnaar wordt op zondag 10 april bekendgemaakt, als afsluiting van de Kindermuziekweek. Dan vindt ook de uitreiking van de publieksprijs plaats. 

Foto: Hotel Spijkers van Joost Spijkers, Jaap Reedijk