Jan Rot heeft de Annie M.G. Schmidtprijs 2015 gewonnen voor het door hem geschreven, componeerde en uitgevoerde lied ‘Stel dat het zou kunnen…‘. De prijs, een bronzen buste van Annie M.G. Schmidt van Frank Rosen en 3500 euro, bekroont het beste Nederlandstalige oorspronkelijke theaterlied uit het voorgaande seizoen.

De jury noemde het lied van Jan Rot ‘origineel van opzet en prachtig geschreven’, met ‘een pakkende melodie, sublieme tekstinterpretatie en warm gezongen’.

Ook genomineerd waren Jan Beuving en Daan van Eijk met ‘Meisje’, Arend Niks, Joost Spijkers en Peer Wittebols met ‘Alle seizoenen’, Kiki Schippers met ‘Guus’, Lisa Loeb en Janneke Rinzema (Matroesjka) met ‘#Imalive’, en Erik Verwey en Louise Korthals met ‘Kruisje’.

De organisatie koos deze editie voor een vernieuwde opzet om meer aandacht voor het Nederlandstalige kleinkunstlied te vragen. In aanloop naar de uitreiking maakten Yentl en de Boer, de winnaars van vorig jaar, de zes genomineerden bekend in het tv-programma RTL Late Night.

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Jacques Klöters (cabaretier, cabaret-historicus), Lidwien Vork (directeur Beauforthuis), Marjolijn Touw (kleinkunstenares), Frans Mulder (cabaretier/tekstschrijver) en Martijn Breebaart (pianist/componist).

Foto: Mike Breeuwer