De Annie M.G. Schmidtprijs 2012 voor het beste theaterlied is op 7 april uitgereikt aan Jan Beuving (tekst), Nico Brandsen (muziek) en Angela Groothuizen (zang) voor het lied Vinkeveen. De prijs, een borstbeeldje van Annie M.G. Schmidt en een geldbedrag van 3.500 euro, werd uitgereikt door Boris van der Ham tijdens de zesentwintigste editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival in Theater Bellevue.

Het lied is afkomstig uit de theatervoorstelling Angela en de optigan van Angela Groothuizen. Ze bezingt in Vinkeveen hoe ze ’s nachts als enige op het ijs op de Vinkeveense Plassen schaatst. ‘Morgen zijn er vaders met hun sleeën. Morgen zwieren mensen met z’n tweeën langs de koek- en zopiekramen. Morgen spelen alle mensen samen. Morgen is het ijs van iedereen, maar nu ben ik nog alleen.

De jury, bestaande uit tekstschrijver Frank van Pamelen, componist Cor Bakker, theaterdirecteur Nel Oskam, zangeres Marjolijn Touw en voorzitter Jacques Klöters, noemde Vinkeveen ‘een prachtig lied met een sterke melodie, een modern chanson met een schitterende tekst. Heel beeldend, heel Hollands, een mooie ansichtkaart. De tekst is prachtig van opbouw. Hier is een jonge vakman aan het werk die mooie binnenrijmen gebruikt die heel natuurlijk aandoen en verstevigen in plaats van storen.’

De Annie M.G. Schmidtprijs wordt sinds 1992 jaarlijks uitgereikt op initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival en BUMA-Cultuur. Tot eerdere winnaars behoren Brigitte Kaandorp en Theo Nijland (2010), Sara Kroos, Arthur Japin en Martijn Breebaart (2009) en Wende Snijders (2007). De uitreiking van de prijs is tevens de start van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

In de Theatermaker van mei wordt uitgebreid aandacht aan het winnende lied besteed in een interview met Jan Beuving door Ruud Buurman.

(foto: Mike Breeuwer)