Het lied Gewoon Opnieuw van Alex Klaasen is de winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs 2020. De prijs voor het beste Nederlandstalige oorspronkelijke theaterlied van het voorgaande theaterseizoen werd vanavond uitgereikt in het NPO Radio 5 programma Volgspot

‘De Annie MG Schmidtprijs gaat dit jaar naar een lied waarvan de tekst iets van hoop biedt. Muzikaal op hoog peil, een fraaie doorgecomponeerde melodie; de uitvoerende is sowieso de beste zanger van allemaal’, zei de jury over Gewoon Opnieuw. Het lied is afkomstig uit het theaterprogramma Showponies II. De tekst werd geschreven door Jurrian van Dongen en de muziek gecomponeerd door Peter van de Witte. Ze ontvangen samen een bronzen buste van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen, en een geldbedrag van 3.500 euro.

Het is de tweede keer dat Alex Klaasen is genomineerd. Vorig jaar ontving hij een nominatie voor het lied Waarom mensen zingen uit Showponies.

De prijs is een initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur. Het oorspronkelijke plan was om deze op 30 maart uit te reiken in Theater Bellevue als opening van het Amsterdams Kleinkunst Festival, maar dat kon vanwege de maatregelen rondom Covid-19 geen doorgang vinden.

Andere genomineerden waren dit jaar Arjen Lubach met Beter in Bed, Brigitte Kaandorp met Het is gebeurd (muziek Theo Nijland), Kiki Schippers met Dorp, Mike Boddé met Ik dacht dat jij het was en Yvonne van den Eerenbeemt met La Fin (muziek: Sjors van den Eerenbeemt, Yvonne van den Eerenbeemt en René van Mierlo).

Foto: Bram Willems, Showponies II