Voor haar bijdrage aan het Nederlands theateramusement krijgt Brigitte Kaandorp de Johan Kaart Prijs 2022. ‘Er zijn maar weinig artiesten die je zo hard, vanuit je tenen, aan het lachen kunnen maken’, schrijft de jury. 

Brigitte Kaandorp brak in 1983 door, toen ze zowel de jury- als publieksprijs won tijdens cabaretfestival Cameretten. Sindsdien heeft ze talloze voorstellingen gemaakt, waar populaire liedjes als Ik heb een heel zwaar leven, Koeien en Annelies van der Pies uit voortkwamen. Recentelijk was de cabaretière nog te zien in een viral video van tv-programma Even tot hier, waarin ze samen met Herman Finkers een duet vertolkte over Amber Heard en Johnny Depp. Momenteel speelt Kaandorp samen met Jenny Arean het liedjesprogramma Gedeelde smart. 

De jury van de Johan Kaart Prijs roemt Brigitte Kaandorps eigen, toegankelijke stijl en het onberispelijke gevoel voor timing. ‘Ze is scherp en er zijn maar weinig artiesten die je zo hard, vanuit je tenen, aan het lachen kunnen maken. Wat Brigitte Kaandorp doet, lijkt zo op het eerste gezicht misschien eenvoudig, maar er gaat een gigantisch vakmanschap achter schuil’, aldus het juryrapport.

De Johan Kaart Prijs wordt sinds 1975 jaarlijks toegereikt. Eerdere winnaars zijn onder anderen Pierre Bokma, Simone Kleinsma en André van Duin. De uitreiking van de Johan Kaart Prijs 2022 is op 4 juli in het Amsterdamse DeLaMar.

Foto: publiciteitsfoto voor theaterprogramma Eh, Mark Engelen