Brigitte Kaandorp is uitgeroepen tot winnaar van de Dirk Witte Prijs 2013. Deze oeuvreprijs prijs is bestemd voor een cabaretier of kleinkunstenaar die zich al vele jaren verdienstelijk maakt voor het Nederlandstalige kleinkunstlied en die zijn of haar repertoire zelf schrijft. In 2011 werd de prijs voor het eerst uitgereikt aan Maarten van Roozendaal. Vorig jaar won Daniël Lohues.

De jury van de prijs bestaat uit kleinkunst- en cabaretrecensent Rinske Wels, tekstdichter Ivo de Wijs en kleinkunstenaar Fred Florusse. Zij schrijven in hun juryrapport over Kaandorp onder andere: ‘Originaliteit, ongegeneerdheid en vakmanschap. Die kwaliteiten zijn alle drie terug te vinden in de liedjes van Brigitte Kaandorp. Naast oorspronkelijkheid en grensoverschrijdend woordgebruik bezit ze een enorme dosis vakmanschap. Aanvankelijk waren haar teksten alleen bedoeld om een zaal aan het lachen te krijgen, en liefst zo hard mogelijk, maar de laatste jaren schrijft Brigitte ook kalmere nummers en bij die ingetogen nummers kun je beter horen hoe goed ze in elkaar zitten. De grote lijn is goed, en de details ook.’

De naamgever van de prijs, de Zaandamse tekstschrijver en zanger Dirk Witte (1885-1932), legde de basis voor het Nederlandse kleinkunstlied. Zijn bekendste lied is ‘Mens durf te leven’. Op 18 november wordt de prijs uitgereikt tijdens de Avond van het Kleinkunstlied in het Zaantheater in Zaandam. Kaandorp ontvangt dan de Dirk Witte penning en een bedrag van 1.000 euro, beschikbaar gesteld door de Gemeente Zaanstad. Daarbij zal ze zelf enkele nummers ten gehore brengen. Ook Daniël Lohues, Lenny Kuhr, Gerard van Maasakkers en Neerlands Hoop-winnares Louise Korthals treden op. De presentatie van de avond is in handen van Kick van der Veer.