Janke Dekker treedt per direct terug als bestuursvoorzitter bij Mores, meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de podiumkunsten-, televisie- en filmsector. Afgelopen zaterdag berichtte de Volkskrant over misstanden op de redactie bij NOS Sport. In het artikel raakte onder meer Dekkers man en sportpresentator Tom Egbers in opspraak.

De krant schrijft dat meerdere werknemers bij NOS Sport geen misstanden durfden te melden bij meldpunt Mores, vanwege Dekkers relatie met Egbers. ‘Ze vertrouwen er niet op dat hun klachten daar onafhankelijk zullen worden behandeld.’ Onder meer 32 (oud-)medewerkers van NOS Sport schetsen in het artikel een werkcultuur ‘waarin vrouwen zich onveilig voelen en waarbij meldingen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag niet serieus worden behandeld. Onder medewerkers heerst angst, sommigen voelen zich geïntimideerd door leidinggevenden en de hoofdredactie’.

In een verklaring laat Dekker zondag weten dat er onjuistheden in de publicatie van de Volkskrant staan. In tegenstelling tot wat er in het artikel wordt beweerd, stelt zij wel degelijk pogingen te hebben ondernomen om met de krant in gesprek te gaan, maar is de afspraak door de journalisten afgezegd. Ook zou haar reactie op de inzage in de passages omtrent haar en Egbers, niet zijn meegenomen door de krant.

Dekker was sinds begin deze maand met verlof, aanvankelijk met de bedoeling om in april weer terug te keren als voorzitter. Daar ziet ze nu vanaf. Bestuurslid Amber de Vente neemt deze maand haar taken tijdelijk over.

In januari zei Dekker al op NPO Radio 1 dat ze direct zou aftreden wanneer er meldingen zouden komen die over haar of haar familie gingen. Als voorzitter van Mores was ze overigens niet inhoudelijk op de hoogte van meldingen die bij het meldpunt binnenkwamen. Bestuursleden krijgen nooit inhoudelijke informatie over meldingen van de vertrouwenspersonen.

Foto: ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht. Dekker bij de première van Nureyev op 21 februari 2023 in DeLaMar.