Om de schijn van partijdigheid te voorkomen, moeten bestuursleden van meldpunt Mores geen banden hebben met de culturele en creatieve sector. Dat stelt regeringscommissaris Mariëtte Hamer in een advies aan staatssecretaris Uslu. Ze adviseert nieuwe bestuursleden te zoeken die geen vertegenwoordigers zijn van werkgevers in de sector, maar benoemd worden op basis van hun relevante deskundigheid.

Hamer concludeert dat met de snelle groei van het meldpunt, vragen over ‘de professionaliteit, deskundigheid en onafhankelijkheid van het bestuur, de kwaliteit van het vertrouwenswerk en de governance’ toenamen. Ze adviseert het nieuwe bestuur ‘te laten groeien naar een model met een Raad van Toezicht, op het moment dat er voldoende middelen zijn om een directeur met een werkorganisatie aan te stellen die verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse gang van zaken’. De zoektocht naar een directeur en de benodigde middelen is wat haar betreft een van de eerste taken voor het nieuwe bestuur.

Hamer vindt ook dat de cultuursector heldere en overzichtelijke klachtenprocedures moet hanteren als het gaat om het melden van grensoverschrijdend gedrag. ‘Om melders goed te adviseren dienen vertrouwenspersonen goed op de hoogte te zijn van de verschillende procedures. Meer eenduidigheid in klachtenprocedures in de sector maakt het zowel voor melders als vertrouwenspersonen overzichtelijker. Het is belangrijk dat hierop beleid is en dat dit goed vindbaar is.’

Over het voortzetten van de huidige naam en het logo heerst verdeeldheid onder de mensen die Hamer sprak. Hamer herkent de gelijkenissen die het huidige logo vertoont met het logo van de in opspraak geraakte NOS. Een ander logo en andere naamgeving zou de schijn van belangenverstrengeling kunnen wegnemen, geeft Hamer het nieuwe bestuur ter overweging mee.

Haar advies kwam tot stand op verzoek van staatssecretaris Uslu en is onder meer gebaseerd op gesprekken met gebruikers van het meldpunt en andere betrokkenen, zoals rijkscultuurfondsen, diverse cultuurmakers en organisatie De Vertrouwenspersoon, dat zestien freelance-medewerkers inzet voor Mores. Hamer benadrukt dat ook hun sociale veiligheid, ‘waaronder het hebben van een vertrouwenspersoon’, een punt van aandacht is.

Hamer onderstreept het belang van veilige en laagdrempelige voorzieningen voor melders en slachtoffers van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. ‘Twijfels over de professionaliteit van Mores en de kwaliteit van het vertrouwenswerk (dat in uitvoering is bij een externe partij) zijn dan ook schadelijk voor zowel (toekomstige) melders als voor de sector als geheel.’

Stichting Mores werd in 2018 opgericht als reactie op de diverse #MeToo-berichten die in de media naar buiten kwamen en signalen die er waren over giftige werkomstandigheden in de creatieve en culturele sector. Het meldpunt raakte onlangs in opspraak na een publicatie van de Volkskrant over misstanden bij NOS Sport, die onder meer gelieerd werden aan sportverslaggever Tom Egbers. Egbers is de echtgenoot van de toenmalige bestuursvoorzitter Janke Dekker. In navolging van Dekker, trad enkele dagen na de publicatie het voltallige bestuur van Mores terug.

Stichting Mores laat weten Mirjam Decoz, expert op het gebied van arbeidsrecht, seksuele intimidatie en integriteit, als extern adviseur te hebben aangesteld met als opdracht een nieuw bestuur samen te stellen. Uslu heeft aangegeven volgende week met haar in gesprek te willen gaan.

Mores is tijdens de zoektocht naar een nieuw bestuur nog altijd operationeel. Hamer: ‘De vertrouwenspersonen hebben aangegeven dat zij ondanks de huidige omstandigheden onverminderd meldingen binnenkrijgen.’