Mores.online, het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve sector, heeft in 2022 tot dusver 389 meldingen van misstanden gekregen, meldt bestuurslid Amber de Vente volgens verschillende media. Dat zijn er bijna acht keer zoveel als een jaar eerder, toen ruim 50 meldingen bij het online meldpunt binnenkwamen.

Het aantal meldingen steeg flink na de aankondiging van het grote onderzoek dat de NPO in november dit jaar aankondigde naar de angstcultuur in de mediawereld, waarin Mores een adviserende rol speelt. Directe aanleiding daarvoor waren de berichtgevingen in de Volkskrant over de misstanden rondom De Wereld Draait Door. Voorzitter Janke Dekker liet in november al aan het ANP weten dat er naar aanleiding van de onthullingen rondom de talkshow ‘meer meldingen dan gebruikelijk’ binnenkwamen. ‘Dit soort berichtgeving triggert melders.’

In juni dit jaar stelde de Raad voor Cultuur in een advies aan staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) dat grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en mediasector ‘een hardnekkig en urgent probleem’ is dat niet eenvoudig kan worden opgelost. ‘Het oplopend aantal meldingen van de afgelopen tijd laat alleen het topje van de ijsberg zien.’

Mores.online werd in juni 2018 naar aanleiding van diverse #MeToo-onthullingen, gelanceerd. In december 2019 liet Dekker weten dat er op dat moment in totaal veertig meldingen waren binnengekomen sinds de lancering van het platform.

Foto Casting ‘The Pass’ van Het Zuidelijk Toneel en Bram Jansen: Jostijn Ligtvoet


Worstel je met een ervaring van (seksuele) intimidatie, machtsmisbruik, agressie of geweld in de sector? Neem contact op met de vertrouwenspersonen van Mores.online, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in podiumkunsten-, televisie- en filmsector.