Jan Hoekema is tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VSCD, de Vereniging Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, benoemd tot externe voorzitter van de vereniging. Hoekema is gevraagd tot voorzitter om zich onder andere te richten op het behartigen van de belangen met overheden en externe betrokkenen.

Jan Hoekema is sinds 2007 burgemeester van de gemeente Wassenaar en voorzitter van het Nederlands Fonds voor de Letteren. Van 2003 tot 2007 was hij Ambassadeur Internationaal Culturele Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast was hij Tweede Kamerlid voor D66 van 1994 tot 2002. Hij begon zijn politieke carrière in Leiden, waar hij zestien jaar in de gemeenteraad zat.

Volgens Jacques Wallage, voormalig co-voorzitter van de VSCD, heeft Hoekema een grote affiniteit met de culturele sector en kent hij de weg in Den Haag goed. De VSCD heeft sinds 2011 een interne en een externe voorzitter. Nynke Stellingsma is sinds 2011 interne voorzitter en zal samen met Jan Hoekema het voorzitterschap blijven vervullen. Stellingsma is directeur van De Oosterpoort & de Stadsschouwburg in Groningen. Zij zal zich vooral gaan richten op de verbinding met de leden.