Na de Johannes Vermeer Prijs, ontvangt regisseur Ivo van Hove ook de VSCD Oeuvreprijs. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties eert met de onderscheiding personen en instellingen voor hun  ‘waardevolle en blijvende bijdrage aan de podiumkunstensector’. Bestuurslid Harry de Bruin reikt de prijs, bestaande uit een oorkonde en een kunstwerk van Eric Claus, aanstaande zondag uit na afloop van het jaarlijkse ‘Paradisodebat’ van Kunsten ’92 (dit jaar in ITA).

De VSCD rijkt haar Oeuvreprijs op onregelmatige basis uit aan een persoon die een grote bijdrage aan de podiumkunsten heeft geleverd. De prijswinnaar heeft gedurende zijn carrière een ontwikkeling doorgemaakt die gezichtsbepalend is geworden voor de podiumkunsten. Ook na het beëindigen van de loopbaan moet de invloed ervan herkenbaar zijn. Van Hoves oeuvre is volgens het VSCD-bestuur ‘met zijn constante kwaliteit en schoonheid, al jarenlang van onschatbare waarde voor het niveau van het toneel in ons land’.

De Oeuvreprijs ging eerder naar onder meer Alexandra Radius & Han Ebbelaar (1989), Peter Oosthoek (1993), Ton Lutz (1995), Jirí Kylián (2002), Rudi van Dantzig (2003), Hans Croiset (2004), Freek de Jonge (2008), Erik Vos (2010), Joop van den Ende (2011), Youp van ’t Hek (2016), Hans van Manen (2017) en Liesbeth Colthof (2018).

Van Hove werd al geëerd met onder andere de Grote Theaterfestivalprijs (1996), de Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste 2015 en – samen met Jan Versweyveld – de Amsterdamprijs voor de Kunst (2015). Hij ontving een Eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen, is Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres in Frankrijk en Commandeur in de Kroonorde in België. Op 25 september ontvangt hij in de Ridderzaal van Minister Ingrid van Engelshoven de Johannes Vermeer Prijs.

Komend seizoen speelt ITA twee nieuwe regies van Van Hove: Freud en Wie heeft mijn vader vermoord. Op zondag 1 september is hij de zesde en laatste Zomergast bij de VPRO. In 2020 gaat in New York zijn versie van The West Side Story op Broadway in première. Daarna regisseert hij Isabelle Huppert in La menagerie de verre van Tennessee Williams.

Foto: Jan Versweyveld