Ook dit seizoen gaat ITA door met het streamen van theater via het onlineplatform ITALive. Dit najaar herneemt het eigen gezelschap Een klein leven uit 2018 en Ibsen huis uit 2017. Daarnaast worden er twee internationale producties vanuit de Amsterdamse schouwburg gelivestreamd: La Ménagerie de verre uit 2020 (met in de hoofdrol Isabelle Huppert) en Gardenia – tien jaar later van Alain Platél en Frank Van Laecke, gebaseerd op de voorstelling uit 2010.

Onder de noemer ITALive worden voorstellingen live in de schouwburg gespeeld (zonder publiek) en direct de huiskamer in gestreamd, vaak optioneel met Engelse en/of Franse ondertiteling. Daarbij wordt er gewerkt met meerdere camera’s en een speciaal voor de stream ingevlogen regisseur (vooralsnog was dat steeds Reinier Bruijne). Tot nu toe werden er voor de twaalf livestreams die ITA sinds oktober 2020 heeft gemaakt, in 73 verschillende landen meer dan 48.000 tickets verkocht.

Directeur Wouter van Ransbeek spreekt in een persbericht van een ‘derde podium’ voor ITA. ‘ITA ziet digitaal theater niet als een tijdelijke oplossing in de coronacrisis, maar juist als een belangrijke ontwikkeling voor de toekomst. Het is een moderne en drempelverlagende manier om te programmeren voor een breed en nieuw publiek: tot nu toe is veertig procent van de ITALive-kijkers nieuw publiek en komt 75 procent van buiten Amsterdam.’ Met een vaste prijs van 12,50 euro is een livestreamticket bovendien aanzienlijk goedkoper dan het fysiek bijwonen van de voorstelling.

De livestream van Een klein leven is op 1 oktober te zien, vanuit Koninklijk Theater Carré (en met publiek in de zaal) en Ibsen huis wordt zondag 7 november gelivestreamd vanuit de Rabozaal in ITA. La Ménagerie de verre staat 27 november op het online programma, vanuit de grote zaal in ITA, waar op 5 december ten slotte ook Gardenia wordt gelivestreamd. Kaarten zijn inmiddels verkrijgbaar via de website van ITA.

Foto: Jan Versweyveld (de livestream van Romeinse tragedies tijdens ITALive op 14 februari 2021)