De Toneelschuur/Filmschuur in Haarlem heet vanaf vandaag ‘De Schuur’. Het theater kiest voor ‘een kortere naam voor een breder programma’. De Schuur blijft het huistheater van Toneelschuur Producties, het productiehuis voor regietalent.

‘De Schuur is vandaag de dag ruimer in haar opvatting dan Toneelschuur en Filmschuur’, laat het theater weten. ‘Naast toneel, film en dans maken we ook plek voor woordkunst, muziek en contextprogramma’s waarin verhalen van makers en publiek elkaar nog meer kunnen ontmoeten.’

Het theater wil vanaf dit seizoen ook een aantal nieuwe festivals gaan organiseren, zoals ‘Loading Dock Sessions’ waarin woordkunst en storytelling centraal staan. In het Schuurcafé komt een wekelijks (zodra de maatregelen het toelaten) gratis programma met theater, muziek, dj’s, woordkunst en debat. De komende weken krijgt het café een make-over. Er is al een café-podium gebouwd.

De naam Toneelschuur heeft meer dan 50 jaar bestaan. ‘Het instituut heeft een enorme historie. Met de nieuwe naam wordt het oude zeker niet weggegooid’, benadrukt hoofd marketing Tom Schippers voor sceptici. ‘We kiezen niet voor een volledig nieuwe naam. Het is alleen een verkorting, die ook al als geuzennaam gebruikt werd. Er gaat ook niet minder toneel te zien zijn. We markeren vooral een nieuw hoofdstuk.’

Striptekenaar en ontwerper van het gebouw Joost Swarte maakte, samen met de Haarlemse ontwerpers Mels Broekman en Saar Manders, een aangepast lettertype en huisstijl voor de Schuur.