Stadsschouwburg Amsterdam en Toneelgroep Amsterdam gaan fuseren. Begin 2017 presenteerden de instituten al een inhoudelijk plan met een gezamenlijke toekomstvisie. Vandaag maakten ze bekend dat de samenwerking daadwerkelijk doorgaat. Aan het hoofd komt een driekoppige directie, bestaande uit Dianne Zuidema, Wouter van Ransbeek en Ivo van Hove. 

Samen willen de Toneelgroep en Stadsschouwburg ‘een pluriform, maatschappelijk betrokken en toonaangevende plek voor eigentijds nationaal en internationaal theater en dans zijn’ en daarvoor ‘langlopende structurele relaties aangegaan en onderhouden met kunstenaars, podia- en theatergezelschappen uit binnen- en buitenland’. Het moet ook ‘een onmisbaar instrument in het publieke debat over mens en samenleving’ worden.

De ondernemingsraden van zowel de Stadsschouwburg Amsterdam als Toneelgroep Amsterdam brachten een positief advies uit op het plan voor een driekoppige directie. Zuidema is momenteel directeur van de schouwburg, Van Hove en Van Ransbeek zijn (adjunct)directeur van Toneelgroep Amsterdam.

De beoogde Raad van Toezicht bestaat uit zeven personen met als voorzitter Tarik Yousif, de huidige voorzitter van Stadsschouwburg Amsterdam, en als vicevoorzitter Marry de Gaay Fortman, de huidige voorzitter van Toneelgroep Amsterdam.