Introdans Ensemble voor de Jeugd viert zijn vijfentwintigjarig jubileum met drie stukken van Jiří Kylián, wiens werk in 2014-2015 alleen bij Introdans te zien zal zijn. Het Arnhemse dansgezelschap presenteert in theaterseizoen 2014-2015 vier programma’s: MeesterschapModernliveJarig en Feest.

Introdans opent het seizoen in september met het vierluik Meesterschap, dat volledig in het teken staat van choreografen Nils Christe en Hans van Manen. Op het programma staan de Nederlandse première van Kleines Requiem van Nils Christe en Polish pieces van Hans van Manen, beide op muziek van Henryk Mikołaj Górecki. Ook brengt van Manen Andante op muziek van Mozart. Het programma sluit af met een nieuwe creatie van de Spaanse choreograaf Cayetano Soto, die zich voor deze première laat inspireren door de twee meesterchoreografen.  

Introdans Ensemble voor de Jeugd viert zijn jubileum in oktober met Jarig, bestaande uit drie werken van Jiří Kylián: Trompe l’oeil, Un ballo en Kinderspelen. Trompe l’oeil creëerde Kylián oorspronkelijk voor de veertigplusdansers van het voormalige NDT 3. Kinderspelen wordt gemaakt voor zeventien dansers, aangevuld door zestien jonge talenten van de dansvooropleiding van ArtEZ, de Arnhemse hogeschool voor de kunsten. Kylián liet zich hiervoor inspireren door het gelijknamige schilderij van Pieter Bruegel de Oude.

In februari 2015 zet het gezelschap moderne dans centraal in het programma Modernlive. De Amerikaanse Lucinda Childs creëert hiervoor een nieuwe choreografie op Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Corpus Bach, een van de vroegere werken van Sidi Larbi Cherkaoui, wordt voor het eerst in Nederland gedanst en Scapinodirecteur Ed Wubbe herneemt vijfentwintig jaar na de première De dood en het meisje. Het Gelders Orkest verzorgt voor beide voorstellingen de live muziek. Ook heeft Introdans een nog nader bekend te maken jong talent van het Introdanstableau gevraagd om voor Modernlive nieuw werk te creëren.

In maart 2015 brengt het jeugdensemble het programma Feest, bestaande uit Bon appétit van Robert Battle, Psycho killer van Daniel Ezralow en Susto van Sol León en Paul Lightfoot. Ten slotte beleeft de voorstelling Rave van Karole Armitage in Feest haar Nederlandse première, geïnspireerd op de aanslagen van 9/11. Speciaal voor Rave wordt het jeugdensemble uitgebreid naar vierentwintig dansers.

(Publiciteitsbeeld Jarig – Introdans Ensemble voor de Jeugd, foto Pieter Henket)