Voormalig artistiek leider en huischoreograaf van het Nederlands Dans Theater Jiri Kylian heeft dit weekend in Italië voor zijn hele oeuvre de ‘Positano Premia la Danza Léonide Massine’-prijs gewonnen. Zijn vrouw en grote muze Sabine Kupferberg kreeg een speciale vermelding.

Positano in Napels noemt zichzelf de ‘world ballet capital’ en reikte dit jaar voor de 45ste keer een oeuvreprijs uit, genoemd naar de oud Russische danser Léonide Massine (1896-1979) en naar eigen zeggen de oudste dansprijs ter wereld.

Kylian kon zelf niet bij de gala-uitreiking in het Spiaggia Grande van Positano aanwezig zijn. Kupferberg nam de honneurs waar. Zij ontving een vintage decorschets voor ‘Petrushka’ getekend door Paolo Ricci.

Kylian (Praag, 1947) ontving door de jaren heen meerdere grote (inter)nationale onderscheidingen. Hij werd onder meer Officier van de Orde van Oranje-Nassau, ontving van toenmalig koningin Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap, een eredoctoraat van de Juilliard School in New York en de Eremedaille van de president in Tsjechië. In 2011 kreeg Kylian een Lifetime Achievement Award van het Tsjechische Ministerie van Cultuur. Afgelopen maart reikte Den Haag de Gouden Erepenning van de stad aan hem uit.

Foto: Samuel Wuersten