Dansers Alexandra Radius en Han Ebbelaar hebben zojuist op de opening van het Holland Dance Festival in Den Haag de Jiří Kylián Ring gekregen. Ze ontvingen de ring uit handen van Roel Voorintholt en Ton Wiggers. De doorgeefprijs wordt sinds 2006 elke twee jaar doorgegeven aan inspirators of vernieuwers binnen de danswereld.

Alexandra Radius en Han Ebbelaar krijgen de ring niet alleen vanwege hun reputatie als danskoppel, de eer valt hen ook te beurt vanwege hun bijdrage aan de stimulering en ontwikkeling van nieuwe generatie dansers. Het duo leerde elkaar in 1959 kennen bij de oprichting van Nederlands Dans Theater, op respectievelijk zeventien- en zestienjarige leeftijd. Ze waren vervolgens verbonden bij het American Ballet Theatre en het Nationale Ballet. Gedurende vele jaren waren ze de muzen van choreograaf Hans van Manen.

Radius en Ebbelaar trouwden in 1963. Twintig jaar nadat ze elkaar leerden kennen, in 1979, richtte het echtpaar Dansersfonds ’79 op, een stichting ter ondersteuning en stimulering van danskunst en ballet in het algemeen en van veelbelovende jonge dansers in het bijzonder.

De ring werd in 2006 voor het eerst uitgereikt aan Jiří Kylián, en werd vervolgens doorgegeven aan Michael Schumacher (2008), Ellen Knops (2010), Ingrid Wolff (2012), Janine Dijkmeijer (2014) en Voorintholt en Wiggers (2016). Het is een initiatief van Leontien Wiering (voormalig directeur van de Nederlandse Dansdagen) en Samuel Wuersten (artistiek directeur van het Holland Dance Festival), uit bewondering voor Kyliáns werk.

Foto: Merlin Daleman