Choreograaf Jiri Kylián is dinsdagavond benoemd tot ereburger van Den Haag. Hij kreeg de Gouden Erepenning van de stad van burgemeester Pauline Krikke tijdens de openingsavond van Celebrating Kylián. Onder die titel wordt het hele jaar door de 70ste verjaardag van de choreograaf gevierd.

Het stadsbestuur van Den Haag kent Kylián de hoogste onderscheiding van de stad toe voor zijn ‘zeer belangrijke bijdragen aan het culturele klimaat in Den Haag’.

Kylián was van 1975 tot eind 2009 verbonden aan het Nederlands Dans Theater (NDT), waarvan bijna 25 jaar lang als artistiek leider. Voor het NDT creëerde hij 74 balletten. Ook maakte hij werken voor het Opéra Ballet van Parijs, de Bayerische Staatsoper in München en het Tokyo Ballet. Zijn stukken worden nog altijd over heel de wereld gedanst.

De choreograaf vluchtte in 1968 uit zijn vaderland, het toenmalig Tsjechoslowakije. Na jarenlang in Stuttgart te hebben gedanst, kwam hij in 1975 in Den Haag en is daar altijd blijven wonen. De laatste jaren gebruikt hij het Korzo Theater als zijn artistieke thuisbasis en legt hij zich steeds vaker toe op andere kunstvormen als film en fotografie. Op de eerste avond van het jubileumfestival ging zijn korte film Scalamare in première.

Foto: Omroep West