Het Nationale Theater was volgens de meeste critici het beste gezelschap van het afgelopen theaterseizoen. Dat blijkt uit de jaarlijstjes in Theaterjaarboek 2017/2018, dat gisteren uitkwam. Als beste nieuwkomers worden regisseur Eline Arbo en acteur Florian Myjer het vaakst genoemd. Meest gewaardeerde festival is Boulevard. 

Voor het Jaarboek vulden 35 theatercritici uit Nederland en Vlaanderen een enquête in over het afgelopen seizoen. Zeven daarvan kozen Het Nationale Theater als beste gezelschap. De voorstelling The Nation van het gezelschap werd tevens een aantal keer genoemd bij zowel ‘beste voorstelling’ als ‘beste nieuwe tekst’.

Meest gewaardeerde actrice is Marieke Heebink. Ook Naomi Vellisariou en Abke Haring worden meermaals genoemd. De voorstelling Noir van Nineties Productions leverde volgens velen de beste muziek. Voor het beste toneelbeeld gingen de meeste stemmen naar Conversations (at the end of te world) van Kris Verdonk en JR van FC Bergman.

Een andere veelgenoemde naam is Alex Klaasen, die vorig seizoen Showponies maakte. Zijn naam valt herhaaldelijk bij zowel beste voorstelling, beste muziek, beste acteur als ‘meest verheugende nieuwe ontwikkeling’. Thomas van den Bergh van Elsevier vindt dat Klaasen ‘de aloude revue op een bijzonder vakkundig en tegelijk ironische manier nieuw leven heeft ingeblazen’. Joris Henquet van de Volkskrant waardeert ‘de slimme samenwerkingsverbanden tussen schrijvers, componisten, choreografen, vormgevers en muzikanten’.

Meerdere recensenten zijn tevens verheugd over de aandacht voor een eerlijkere beloning voor theatermakers en de groeiende diversiteit van acteurs, verhalen en visies.

Het Theaterjaarboek 2017/2018 ligt nu in de winkels en op de mat van de abonnees van Theatermaker (ook digitaal beschikbaar). Wie nu een abonnement neemt op Theatermaker, krijgt het Theaterjaarboek 2017/2018 als welkomstgeschenk.